Każdy z nas zna i wie jak wygląda Bocian biały (Ciconia ciconia), jednak nie każdy wie, że w naszym kraju występuję również jego bardziej tajemniczy kuzyn mianowicie Bocian czarny (Ciconia nigra). W tym artykule postaramy przyjrzeć się obu tym gatunkom, które znajdują się pod ochroną.

Bocian biały

Zaraz po Bieliku drugi ptasi symbol Polski. Duży ptak brodzący z rodziny bocianów (Ciconiidae). Wysokość od 100 do 125 cm, rozpiętość skrzydeł prawie 2m, waga wacha się od ponad 2 do prawie 5kg. Posiada charakterystyczną dla swojej rodziny długą szyje, nogi koloru czerwonego oraz szpiczasty prosty i także czerwonego koloru długi dziób. Brak dymorfizmu płciowego, jest to biały ptak z czarnymi piórami na skrzydłach (lotkami). Samce są zazwyczaj trochę większe od samic.

Pokarm

Bocian biały jest drapieżnikiem, według popularnego stereotypu do jego menu należą głównie żaby. Jest to poniekąd prawdą, jednak oprócz w płazów w diecie bociana występują także, owady, gady, ryby, małe ssaki a nawet inne gatunki małych ptaków. Przez niektórych uważany za szkodnika, przez to, że niszczy gniazda i zabija młode gatunków chronionych.

Bocianie życie rodzinne

Bociany są ptakami monogamicznymi, jednak nie dobierają się w pary na całe życie. Budują ogromne gniazda które służy im całe lata. Samica raz w roku składa jaja, od 2 do 6 sztuk, zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia. Wysiadywanie trwa nieco ponad miesiąc, a po już dwóch miesiącach od wyklucia młode opuszczają gniazdo.

Występowanie w Polsce

Ptaki te zasiedlają tereny rolnicze, szczególnie upodobały sobie bliskość terenów podmokłych, gdzie występuję bogata baza żerowa. Gatunek ten zakłada swoje blisko siedzib ludzkich, potrafi zakładać gniazda na starych kominach, słupach energetycznych (prawie 60% gniazd bocianów w Polsce znajduję się właśnie na słupach energetycznych).

Odloty i przyloty

Bocian biały spędza na naszym kraju około pięciu miesięcy, gdy młode podrosną to one jakie pierwsze odlatują. W zależności od rozpoczęcia lęgu odlot może nastąpić w lipcu lub wrześniu. Odlatują na swoje zimowiska w Afryce i powracają pod koniec marca lub na początku kwietnia.

Bocian Czarny Tajemniczy kuzyn Bociana białego, inaczej zwany hajstra, mowa o Bocianie czarnym (Ciconia nigra). Osoby którym udało się go zaobserwować, mogą się nazywać prawdziwymi szczęściarzami, ponieważ ptak ten jest wyjątkowo skryty i płochliwi. W przeciwieństwie do swojego kuzyna, gniazda zakłada w koronach drzew w gęstych kompleksach leśnych, gdzie ciężko się dostać. Dobrą wiadomością jest to, że jego populacja w ostatnich latach wzrasta. Ptak praktycznie cały czarny z wyjątkiem białej plamy na piersi i brzuchu. Długie czerwone nogi oraz prosty czerwony długi dziób. Mniejszy od bociana białego, wysokość około 100cm, rozpiętość skrzydeł około 2m. Pokarm Żywi się głównie rybami, ponieważ żeruje głównie brodząc w wodzie. Jednak do jego menu zaliczają się także: gryzonie, owady oraz pisklęta innych gatunków ptaków. Bocianie życie rodzinne Budują gniazda wysoko w koronach drzew. Wybierają głównie drzewa o rozłożystych gałęziach i zakładają gniazda tak by utrudnić dostęp do nich potencjalnym drapieżnikom na przykład kunie leśnej. Gniazda dość sporych rozmiarów, potrafią mieć średnice nawet dwóch metrów. Zazwyczaj budowane są w lasach liściastych. Lęgi trwają od kwietnia do maja, samica składa od 2 do 5 jaj. Odlatują na zimowiska już w sierpniu. Mając większą wiedzę o bocianach i ich rodzajach, możemy skuteczniej je chronić, co widać po liczebności tych gatunków w naszym kraju. Z roku na rok liczba gniazdujących par jest coraz większa, co napawa nadzieją